100+ Important Core Java Interview Questions and Answers 31 to 40

VTU Update 9-3-2021 | Reopening of Even Semester 

Step by Step Procedure to apply for a scholarship in State Scholarship Portal – SSP – 2021

Step 1: How to create an account in State Scholarship Portal SSP 2021

Step 2: Upload documents in SSP portal for e-Attestation

Step 3: Log in to your account and apply for the scholarship

List of documents to be uploaded in e-attestation portal

Subscribe to Youtube and Telegram Channel for Regular Updates

 
Video Tutorials
Python for Beginners Video tutorial
Big Data Analytics Video Tutorial Placement Video Tutorial

Core Java Interview Questions and Answers: Question 31 to Question 40

Here you can find the 100+ most frequently asked important core java interview questions and answers (31 to 40) for placement (campus) interview and competitive examinations.

31. Can you give few examples of final classes defined in Java API?

Answer: java.lang.String, java.lang.Math are final classes.

32. How is the final different from finally and finalize()?

READ  Glass Cracking Computer Graphics Project in OpenGL Source Code – 18CSL67

Answer: final is a modifier that can be applied to a class or a method or a variable. A final class can’t be inherited, the final method can’t be overridden and the final variable can’t be changed.

While finally is an exception handling code section which gets executed whether an exception is raised or not by the try block code segment.

finalize() is a method of the Object class that will be executed by the JVM just before garbage collecting object to give a final chance for resource releasing activity.

33. Can a class be declared as static?

Answer: We can not declare a top-level class as static, but the only the inner class can be declared static.

public class Test
{
	static class InnerClass
	{
		public static void InnerMethod()
		{ 
			System.out.println("Static Inner Class!"); 
		}
	}
	public static void main(String args[])
	{
		Test.InnerClass.InnerMethod();
	}
}

Output: 
Static Inner Class!

34. When will you define a method as static?

Answer: When a method needs to be accessed even before the creation of the object of the class then we should declare the method as static.

READ  17EC32 Analog Electronics VTU Notes

35. What are the restriction imposed on a static method or a static block of code?

Answer: A static method should not refer to instance variables without creating an instance and cannot use “this” operator to refer the instance.

36. I want to print “Hello” even before main() is executed. How will you acheive that?

Answer: Print the statement inside a static block of code. Static blocks get executed when the class gets loaded into the memory and even before the creation of an object. Hence it will be executed before the main() method. And it will be executed only once.

37. What is the importance of static variable?

Answer: static variables are class level variables where all objects of the class refer to the same variable. If one object changes the value then the change gets reflected in all the objects.

38. Can we declare a static variable inside a method?

Answer: Static varaibles are class level variables and they can’t be declared inside a method. If declared, the class will not compile.

READ  18CV33 Fluid Mechanics Question Papers

39. What is an Abstract Class and what is it’s purpose?

Answer: A Class which doesn’t provide complete implementation is defined as an abstract class. Abstract classes enforce abstraction.

40. Can a abstract class be declared final?

Answer: Not possible. An abstract class without being inherited is of no use and hence will result in compile time error.

Summary

Here you can find the 100+ frequently asked important Core Java Interview Questions and Answers 31 to 40. If you like the material share it with your friends. Like the Facebook page for regular updates and YouTube channel for video tutorials.

Python Sample Programs for Placement Preparation

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *